Lepas Follow Syasha,tinggalkan jejak kat shoutbox ea.Makesure korg pnye NickName kat follower and shoutbox same.. klu tak same,bgtau kat shoutbox..TQ

Thursday, April 21, 2011

cinta x semestinya di luah oleh kata-kata ( copy paste internet )

Dicatat oleh princess gilaxlove di 12:23 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Ade ar st budak skola nie men cinta2..besa ar..aku pon ade gak...kehkeh..argh,lupekn..meh sni aku start cite..gurl nie ade ar pakwe yg good-looking,bdk mewah gak ar..gurl nie pon same cun ja..hehe..dowank mmg loving kapel...
*Almost everyday dowank jumpa..sweet kan..boy nie klu jumpe gurl tue,dia akn bwk bear kecit die bg kt awek die..cmbest je...mule2 kita suke ar.tp lelame mst bosan ek..dh pnoh st blik bear je malaikat pon xmoo msk ar..hehe..boy nie pon satu,bg je bear,borak kjp,ckp i love u pon x,syg awk pon x,bg bear,blah je..cm ciken ek..awek die pon tension ar..ceit...
*Arinie besday gurl tue..boy tue leh xwish plak..adus,rase mcm ape je..dh ar owank kite syg x wish,sdey ek..sbr jela..awek die majok ar..sminggu gak...tp ari2 bear smpi kt die..ceh,pujok nyer taktik...kwn die ar tlonk pass kan..lame2,gurl tue pon maafkn die..
*Boy tue ajk ar die kuar weekend..bajet nk pujok la...cmbest je ek...naek bas la..bdk2 skola mane ade g date naek keta..awek die pon tunggu ar kt bastop tepI jln..cun...xlame pastue,boy tue dtg..ensem!!!heehe..tp slack,boy tue g bwk bear yg lg bsr..bikin maluk ja..awek die dh ar frust ari2 dpt bear,tp pakwe die xckp i love u pon..arinie g bwk lg bsr plak...adus,nk ltk muke kt mane pon tatau..owank dh pandang je...
*Boy tue ngan muke slumber g bg gurl tue bear..gurl tue dh ar tgh baran je..ape lg,gurl tue cmpak ar bear tue tgh jln..boy tue tergamam siot..xsgka awek die wat mcm tue..die ckp kt awek die"awk xsuke ke bear yg sy bg tue?"xke suklan budus die bg..ape lg,awek die pon ckp ar ngan kuat"awk nie ari2 bg sy bear..sy dh bosan..awk xprnh ckp awk syg sy,awk just bg bear je..besday sy awk x wish..arinie nk kuar pon awk bwk bear..sy bosan..sy benci awk!!!!"..awek die br bajet nk bla dr stu..tp,die xjd coz boy tue g jln nk kutip bear tue...
*Kowank maybe xnmpk,tp aku nmpk..boy tue nanges siot..tp xla emo..mase die tunduk nk amek bear tue die nanges sket..terkilan awek die wat mcm tue..tibe2 gurl tue jerit.."Awak,ketepi wak...bas dtg wak..awk ke tepi..nnt awk kene lang...."BOOOM!!!!dh kene langgar.."gar",tue je ayt yg smpt gurl tue ckp..mase tue,rase terkasima siot..boy tue kene langgar ngan bas..terduduk awek die kt tnh..tibe2 die menjerit.."AWAK!!!jgn tinggalkn saya!!!"....tp ape leh wat,kene langgar bas,on the spot mati kn..owank ramai dh kerumun bwk boy tue g tepi jln..dgn perlahn gurl tue bgn,amek bear tue..ade ksn percikan drh sket..die g tepi jln kt owank ltk pakwe die,smbl pgg bear tue.."wak,maafkn sy wak..bgn la..sy syg awak..jgn tngalkn saya..tolong,jgn wat saya tkt.."boy tue mane la bg respon,dh kiok lor..ambulan bwk ar boy tue g ospital bdh siasat..hehe..
*Family gurl tue bwk blk bdk tue dr ospital..die alami shock jap..trauma...xdpt trime kenyataan pakwe die dh mati..smbl pgg bear tue,die pon msk blik..dlm blik,pnoh kt st sudut bear yg pakwe die bg..die kuarkn sume...nanges2..chuhmels2 ja bear tue..die kire sume bear yg ade termasuk yg bsr..kowank nk tau ade brape..ade 360..ape mksd klu 360 bear..mksdnye,dh genap st thn dowank kapel..kire arinie nk g selebret anniversary ar,tp end with tragic..no komen..awek die plok bear yg bsr tue kuat2..tibe2,dgr bunyi "I LOVE U"..hahah..mane die dgr sore tue..rase cm knl..tue sore pkwe die tue..die tkn lg skalie bear tue..rupe2nye,bear tue yg bunyi...die tkn sume bear yg kecit tue..sume bear ckp "I LOVE U"..boy tue rekod,tp awek die xtau slame nie..pergh,rase menyesal seumur idop..ape yg dpt gurl tue wat,nanges...
*Lame2 die dpt trime kenyataan..wat mase nie,xde sape yg dpt replace tmpt boy tue..die akn bace yassin or al-quran agr roh boy tue dicucuri rahmat...amin...

dairi hatiku

Dicatat oleh princess gilaxlove di 12:22 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Awak,

Perkenalan kita terbetik dengan pantas sekali. Mungkin awak merasakan detik itu adalah kebetulan namun segalanya adalah sebahagian dalam perancangan saya dalam mencipta sebuah kenangan bersama awak. Oh indahnya…

Masih terbayang-bayang saat itu. Musuh tradisi sanggup saya bersemuka gara-gara mahu mencari point untuk menghampiri awak. Memandangkan awak adalah naib presiden untuk kelab seni reka, saya pasti awak mesti dapat cenderamata dari kelab tersebut. Dengan muka yang tebal saya menghampiri Suzi iaitu musuh tradisi saya. Tapi nasib baik dia sudi bekerjasama dengan saya. Dan sejak itulah Suzi menjadi sahabat baik saya. Alhamdulillah…

Awak,

Dengan menjadi wakil tidak rasmi dari kelab seni reka (walaupun saya adalah ahli kelab kembara) saya mencari awak untuk menyampaikan cenderamata tersebut. Memang tidak susah mencari awak memandangkan saya ramai kawan jadi mereka adalah spy tak rasmi yang sedia memberi maklumat pada saya. Itu untungnya bila ramai kawan. Hehehe…

Berbekalkan keazaman yang kuat untuk berkawan dengan awak, saya tekad dan tidak mempedulikan istilah ‘perigi mencari timba’. Biarlah apa orang nak kata. Saya tetap dengan keinginan saya itu. Beria benar saya…bahasa kasarnya ‘laparnya saya pada awak’.

“Apa tu?” saya tanya pada awak.

Awak dengan senyuman meleret membuka balutan bungkusan tersebut.

Saya tergelak demi melihatkan isi bungkusan tersebut. “Naib presiden hanya dapat ini?” soal saya sambil membelek-belek frame gambar. “Punya la kedekut kelab awak ni.”

Dan awak hanya tersenyum . oh manisnya.

Awak,

Selepas sebulan kita berkawan, saya dapat rasakan ada perasaan lain yang tumbuh dalam hati saya. Saya jadi sayang sangat kat awak. Untuk kedua kalinya saya memulakan bicara hati saya pada awak.

“Kita ni kawan atau couple?” soal saya pada suatu petang di dewan makan.

Awak memang saya kenal dengan sikap ‘cool’ dan macho. Awak hanya tersenyum. Demi Allah, saya senang dengan senyuman itu. Tapi saya mahukan kepastian bukan senyuman. Dan last sekali awak menjawab “ya, kita couple.”

Argh!!! Rasa macam mahu melompat dan peluk-peluk sahaja awak masa itu. Syukur alhamdulillah kerana Dia telah membuka pintu hati awak untuk saya. Awak tahu tak, awaklah bagi saya sebaik-baik insan yang saya kenal untuk dipadankan dengan saya. Cewah….Ahakss

Awak,

Saya ni jahat, tapi kalau saya cakap saya jahat mesti awak marah. Awak cakap saya hanya nakal. Saya tersenyum. Saya cakap saya jahil tapi awak cakap awak boleh bimbing saya. Saya cakap famili saya tak lengkap dalam hal penjagaan saya, awak cakap awak boleh jaga saya. Oh, bahagianya…..

Awak,

Selepas setahun kita couple, saya nampak ada perubahan pada diri awak. Saya tak tahu apa sebab yang menjadikan awak begitu. Saya sedih wak… Awak cuba mengelak dari saya. Puas saya cuba dekat dengan awak tapi awak selalu lari. Apa salah saya, wak???? Awak sendiri sedia maklum, lelaki yang saya sayang adalah awak. Sayang saya pada awak melimpah-limpah, sampai hati awak buat saya macam ni. Saya boleh terima segala apa kelemahan saya di mata awak tapi tolonglah cakap apa yang membuatkan awak jadi begitu…uwaaaa…..

Awak,

Lagi sebulan nak final exam, kenapa time tu awak buat perangai? Tak bolehkah tunggu lepas final? Siang malam otak saya hanya fikirkan awak. Ilmu yang ada bagaikan hilang ditolak oleh gambaran-gambaran wajah awak. Saya masih ingat lagi, waktu cuti. Saya ada call awak, saya tanya awak dan awak jawab kita tumpukan perhatian pada final exam. Lepas exam baru kita bincang lain. Huh!! Saya terima walau hati saya memberontak. Saya dapat rasakan ada alas an lain untuk perilaku awak itu.

Awak,

Hati saya kembali tenang apabila saya cuba melupakan krisis kita. Saya cuba mengandai-andaikan kemungkinan yang positif. Saya mengharapkan selepas exam awak akan jadi sperti dulu. Seorang pencinta yang setia, yang cinta pada saya. Tapi, entah apalah malang saya, lagi seminggu nak exam telinga saya ditaburkan dengan cerita-cerita awak dengan perempuan lain. Hancur luluh hati saya. Kekuatan yang saya bina berkecai bersama kepercayaan saya. Di mana silap saya dalam memberi kasih sayang yang tak terhingga ini pada awak? Tidak cukup lagikah apa yang saya korbankan? Argh lelaki!!!!


Awak,

Demi menjaga hati saya, kawan-kawan satu dorm yang merupakan classmate awak tidak pernah membuka mulut tentang awak. Selepas saya desak barulah saya tahu cerita sebenar. Sampai hati awak. Rupa-rupanya selama ini awak begitu baik dengan seorang perempuan tapi mereka tak tahu status perhubungan awak dengan dia. Budak perempuan itu juga satu kelas dengan awak. Tak payahlah saya sebut nama dia. Saya benci dia!! Dia perampas!! Bukan dia tidak kenal saya, kenal sangat-sangat. Bahkan satu school tahu kita pasangan yang paling best. Rasanya lagi ramai lelaki yang boleh dia mengorat tetapi kenapa dia pilih awak, kekasih saya? Uwaaaaaaaaaaaaaaaaa…..

Awak,

Termenung dah!
Menangis dah!

Apa lagi yang patut saya lakukan? Saya dah bosan!! Tapi saya sayang sangat kat awak. Kalau boleh saya nak jadi perempuan sihir, yang boleh sihir otak awak agar awak dah tak boleh ingat perempuan lain selain saya. Tapi saya tahu itu berdosa walaupun saya jahil saya tahu itu satu dosa besar. Saya tak mahu jadi ahli neraka demi menambat semula hati awak. Biarlah, jodoh kita hanya sampai sini sahaja.

Awak,

Tanpa disangka selepas berbulan-bulan berpisah, terputus hubungan akhirnya awak dapat menjejaki saya kembali. Bagaikan suluhan cahaya di malam yang gelita, awak menerangi cahaya perjalanan hidup saya. Saya bersyukur. Masa itu saya tinggal di Kuala Lumpur dekat dengan Desa Water Park. Kalau tak silap saya rumah sewa saya tu di Taman Danau Desa. Nasib baiklah saya ni hantu internet, jadi rajin jugalah saya buka email. Tanpa disangka saya, awak ingin menyambung semula kasih yang terputus. Bagaikan orang yang mengatuk di sorangkan bantal, saya sangat gembira.

Awak,

Masih ingatkah lagi, pertemuan kita di C.M. Argh!! Rasa macam baru semalam ianya terjadi. Masih segar di ingatan saya. Rindunya pada detik itu. Mesti awak dah lupakan? Dari K.L kita ke serdang. Satu hari saya habiskan masa bersama awak. Bestnya….

Selepas tiga bulan kita berbaik semuala, awak kembali seperti dulu. Berperangai pelik. Asyik mengelak dari saya. Kali ini apa pula alas an awak? Kadang-kadang saya rasa di permainkan. Betul ke awak sayang pada saya? Tapi kalau sayang, kenapa saya di perlakukan begini? Tahukah awak betapa ihklasnya saya pada awak….wakkk (sedih ni)


Awak,

Akhirnya untuk kesekian kalinya awak menghancurkan harapan saya. Harapan yang ingin bahagia bersama awak. Senangnya awak mencampakkan cinta saya ini. Sampainya hati mu….. Apa yang boleh saya katakan, awak umpama ‘easy come, easy go’. Awak ingat saya ni tunggul ke? Senang di permain-mainkan. Susahnya mempunyai tubuh bersama hati. Hati yang mudah tersentuh. Saya pasrah!!

Awak,

Hari ini selepas lima tahun berlalu, saya semakin matang. Matang dalam mencari secebis kasih. Kasih yang suci lagi ikhlas dari lelaki. Biarlah kisah awak menjadi kenangan dalam lipatan memori cinta kita. Sesungguhnya awaklah lelaki pertama yang pernah saya cintai. Tapi kini, dengan redhanya saya melepaskan awak. Suka saya terangkan yang saya bahagia menjadi sahabat awak. Walaupun tidak sebagai kekasih, saya doakan awak akan bertemu insan yang baik sebagai jodoh awak. Amin…

Awak,

Kata orang kalau kita nak kebahagian hidup kita kena bahagiakan orang lain. Jadi saya berusaha untuk membahagiakan insan yang kini bertahta di hati saya. Walaupun tidak sama dengan cinta yang pernah kita miliki tapi saya cuba pertahankan cinta baru ini, kerana saya tidak tegar untuk kecewa lagi.

Awak,

Saya sedar setiap cinta perlukan pengorbanan. Jadi saya korbankan cinta saya pada awak awak agar awak dapat mencapai impian awak. Kini, awak berada jauh di luar sempadan semenanjung Malaysia. Semoga awak berjaya membawa pulang segulung ijazah. Inilah yang saya harapkan dari awak, dari seorang yang bernama sahabat.

Awak,

Saya tetap rindukan kemanisan cinta kita!!! Selamat tinggal sayang……

Wednesday, April 20, 2011

--------kenapa WANITA sangat istimewa??--------♥

Dicatat oleh princess gilaxlove di 2:25 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Mama dan Papa sedang menonton TV, seraya mama berkata. "..i letih la..dah lewat ni, i nak tido lah...."
Mama pun pegi dapur nak tutup tingkap dapur, nanti masuk pulak lipas...leceh pulak nanti..dah tu, ade pulak rice cooker dalam sink..rendam lepas makan tadi..basuh jap...
susun pinggan kat rak, lap dapur..terpercik kena sambal masa masak tadi...check air panas dalam flusk..takut habis pulak nanti malam anak nak susu...memang dah kering pun flusk ni, jerang la air...sementara tunggu air masak, nampak pulak bekas gula dah kosong....salin la gula...chec k bubur untuk anak nak hantar ke taska esok..nasib baik ade lagi...ishh. ..ni lauk bila ni, semalam...dah beku dah...basuh la kejap....pegi yard, masukkan baju kotor dalam mesin basuh...penat dah ni, besok je la basuh...sidai kaian lap je lah...
tik...bunyi air dah masak...salin air dalam flusk...ok settle...

baru teringat tak semayang lagi...on da way nak g bilik, papa tgk tv lagi...nampak pulak beg anak untuk hantar ke taska...check. ..baju 2 pasang, towel...towel kecik utk selsama...calamine lotion untuk sapu ruam...pampers 4 keping....alamak. .telupa pulak masukkan botol...basuh botol jap...ok settle...

ternampak pulak beg g keje...emm.. besok nak pakai beg polo coklat lah, asik2 pakai beg hitam ni je...salin jap barang2 g beg coklat...cek sume 6 poket beg, takut la tetinggal apa2..leceh pulak..selalunya barang yang tertinggal tu la yang nak pakai nanti...hishhh sempit la beg ni...hangin je...nak kena beli ni beg baru...rasenya 25 hb ni Sogo sale nih...mana flyers tadi ek...ha ni die..ok, catit jap kat yellow sticker, nanti lupa..ok settle...

Tetiba dengar suara papa..."..u buat apa lagi tu..tadi kata nak tido.."...."..yelah nak tido la ni..nak smayang jap..."

masuk toilet..buat apa2 yang patut...cuci muka dulu..2 jenis lak tu...adoi..gosok gigi...smayang. ..pakai toner...pakai treatment cream...nak lawa and maintain punya pasal lah ni...
nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4 pulak...huhuhuhu. ..

bukak almari...emmm. ..pakai baju hijau ni lah besok...gosok kejap..check baju papa, baju papa pun kena gosok jugak ni...kat bilik belakang...
la, napa komputer ni tak tutup ni..gelas kopi pun ade lagi, dah bersemut dah..ishhh ...g dapur, basuh, sambung gosok baju...gantung elok2...kemaskan baju gantung2...masukkan seluar papa yang dah kotor dalam tempat kotor...ok settle..

dgr suara papa lagi..."..i dah ngantuk ni.."..dalam pada nak masuk ke bilik...owh. ..pokok aku dah nak mati ni ha..lu pa dah 3 hari tak siram...ok, siram jap...check jap pintu ni...sah tak kunci lagi...grill pun tak tutup..ni kalau tak check ni, senang2 je mat indon masuk rompak umah aku...bukak lampu luar..

ni mainan ni sepah2...masukkan la dalam bakul mainan budak ni...banyak nya...sampai bawah meja makan pun ade...adoi.. ..ok dah ...

ok dah boleh baring...adoi sakitnya pinggang...cium si comel ni kejap...selimutkan die...la..napa basah ni...emm, tukar la pempers ni...tak bagus la brand ni, nanti nak tukar lain la...nanti g Sogo 25 hb ni beli la skali...ok sayang tido k...kalau boleh jangan la bangun tgh malam ni eh..tido sampai pagi k...gud nite..sweet dreams...

aaahh...sedapnya dapat baring...mana pulak lotion sapu kurus aku nih...ha, ni dia...sambil sapu lotion kurus,,,setkan alarm...setkan program kerja besok...pg kul 9.30 ade meeting..
ahh...boring. ..panas pulak lotion nih..dah la...emm..sedapnya lelapkan mata...Ya Allah...terima kasih untuk rezekiMU hari ini,. ..mohon keberkatan dari mu tuhan...papa pun bangun tutup tv..."...i dah ngantuk sangat ni...nak tido lah...citer pun tak best malam ni, bola pun takde..."...selang seminit ...dengar suara papa berkeruh...dah agak dah....

So?....apa yang peliknya..??

Anda tahu kenapa wanita hidup lebih lama?...SEBAB ADE BANYAK KERJA NAK KENA BUAT....tu yang tak boleh nak mati cepat tu...

Hantarkan ke 5 WANITA yang anda rasa hebat...pasti anda disayangi kerana memahami mereka...well, women understand women better...
foward jugak kat lelaki-lelaki so mereka akan hargai emak, isteri, dan kawan 2 dengan lebih baik lagi...

Tak kira la wanita berkerjaya atau surirumah... setiap wanita adalah istemewa dengan cara mereka sendiri...

Kalau lelaki mengakui kebenaran ini....hormat dah hargailah mereka...untuk keperibadian dan kebolehan mereka untuk berdikari...

HIDUP UNTUK KAUM HAWA!!!

Tuesday, April 19, 2011

--------AYAH--------♥ Ɩ♥ѵӗ U ayah ({})♥

Dicatat oleh princess gilaxlove di 11:52 AM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
--------AYAH--------♥ Mungkin ibu lbh kerap menelefon utk menanyakan keadaan kita setiap hari..Tp tahukah kita, sebenar nya ayah lah yg mengingatkan ibu utk menelefon kita? Semasa kecil, ibu lah yg lebih sering mendukung kita..Tp tahukah kita bhw seba...ik saja ayah pulang bekerja dgn wajah yg letih ayahlah slalu menanyakan apa yg kita lakukan seharian ? Saat kita sakit@demam, ayah sering membentak "sudah diberitahu! jgn minum ais!".Tp tahukah kamu bahwa ayah sangat risau.?? Ketika kita remaja, kita meminta izin untk keluar malam. Ayah dgn tegas berkata "tidak boleh!"..Sedarkah kita bhw ayah hanya ingin menjaga kita? Krn bagi ayah, kita adlh sesuatu yg sangat berharga. Saat kita sudah d percayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melangar kpercayaan nya...Maka ayah lah yg setia menunggu kita di ruang tamu dgn rasa sangat risau.. Setelah kita dewasa,ayah telah mghantar kita ke sekolah@kolej untuk belajar.. Di saat kita memerlukan ini-itu, utk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi.tanpa menolak, beliau memenuhinya..Saat kamu berjaya..Ayah adlh org pertama yg berdiri dan bertepuk tangan untukmu..Ayah akan tersenyum dngan bangga.. Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah..Ayah sangat berhati-hati mengizinkan nya..Dan akhirnya..Saat ayah melihat kita duduk di atas plamin bersama pasangan nya..ayahpun tersenyum bahagia.. Apa kita tahu,bhw ayah sempat pergi ke belakang dan menangis? Ayah menangis krn ayah sangat bahagia..Dan diapun berdoa "Ya Tuhan, tugasku telah selesai dgn baik..Bahagiakan lah putra putri kecilku yg manis bersama pasangannya".. Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita brsma cucu-cucunya yg sesekali dtg utk menjenguk..Dengan rambut yg memutih dan badan yg tak lagi kuat untuk menjaga kita.. (sebarkan jika kita sayang kepada ayah kita) Ɩ♥ѵӗ U ayah ({})♥
Dicatat oleh princess gilaxlove di 11:02 AM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Surat Cinta Dari ALLAH SWT . Saat kau bangun pagi hari, AKU memandangmu dan berharap engkau akan berbicara kepada KU, Walaupun hanya sepatah kata meminta pendapatKU atau bersyukur kepada KU atas sesuatu hal yang indah yang terjadi dalam hidupmu hari ini atau kelmarin ...... Tetapi AKU melihat engkau begitu sibuk mempersiapkan diri untuk pergi bekerja ..... AKU kembali menanti saat engkau sedang bersiap, AKU tahu akan ada sedikit waktu bagimu untuk berhenti dan menyapaKU, tetapi engkau terlalu sibuk .........Disatu tempat, engkau duduk di sebuah kursi selama lima belas minit tanpa melakukan apa-apa pun. Kemudian AKU melihat engkau menggerakkan kakimu. AKU berfikir engkau akan berbicara kepadaKU tetapi engkau berlari ke telephone dan menghubungi seorang teman untuk mendengarkan kabar terbaru. AKU melihatmu ketika engkau pergi bekerja dan AKU menanti dengan sabar sepanjang hari. Dengan semua kegiatanmu AKU berfikir engkau terlalu sibuk mengucapkan sesuatu kepadaKU. Sebelum makan siang AKU melihatmu memandang sekeliling, mungkin engkau merasa malu untuk berbicara kepadaKU, itulah sebabnya mengapa engkau tidak menundukkan kepalamu. Engkau memandang tiga atau empat meja sekitarmu dan melihat beberapa temanmu berbicara dan menyebut namaKU dengan lembut sebelum menyantap rezeki yang AKU berikan, tetapi engkau tidak melakukannya ....... masih ada waktu yang tersisa dan AKU berharap engkau akan berbicara kepadaKU, meskipun saat engkau pulang ke rumah kelihatannya seakan-akan banyak hal yang harus kau kerjakan. Setelah tugasmu selesai, engkau menyalakan TV, engkau menghabiskan banyak waktu setiap hari di hadapannya, tanpa memikirkan apapun dan hanya menikmati acara yg ditampilkan. Kembali AKU menanti dengan sabar saat engkau menonton TV dan menikmati makananmu tetapi kembali kau tidak berbicara kepadaKU ......... Saat tidur, KU fikir kau merasa terlalu letih. Setelah mengucapkan selamat malam kepada keluargamu, kau melompat ke tempat tidur dan tertidur tanpa sepatahpun namaKU, kau sebut. Engkau menyedari bahawa AKU selalu hadir untukmu. AKU telah bersabar lebih lama dari yang kau sedari. AKU bahkan ingin mengajarkan bagaimana bersabar terhadap orang lain. AKU sangat menyayangimu, setiap hari AKU menantikan sepatah kata, do'a, fikiran atau syukur dari hatimu. Keesokan harinya ...... engkau bangun kembali dan kembali AKU menanti dengan penuh kasih bahwa hari ini kau akan memberiku sedikit waktu untuk sekadar menyapaKU .......Tapi yang KU tunggu........ tak langsung tiba ...... tak juga kau menyapaKU. Subuh ........ Zuhur ....... Asar ..........Maghrib ......... Isyak dan Subuh kembali, kau masih tidak mengingati AKU.... tak ada sepatah kata, tak ada seucap do'a, dan tak ada rasa, tak ada harapan dan keinginan untuk bersujud kepadaKU ......... Apa salahKU padamu ...... wahai HAMBAKU..Rezeki yang KU limpahkan, kesihatan yang KUberikan, harta yang KUrelakan, makanan yang KUhidangkan, anak-anak yang KUrahmatkan, apakah hal itu tidak membuatmu ingat KepadaKU............!!!!!!! Percayalah AKU selalu mengasihimu, dan AKU tetap berharap suatu saat engkau akan menyapa KU, memohon perlindungan KU, bersujud menghadap KU ...... Yang selalu menyertaimu setiap saat ........


Nota: Ingatlah, Sesungguhnya Allah itu Maha Pengasih dan Penyayang, Apakah engkau mahu mendustakan Kesayangan Allah terhadapmu, Kembalilah mengingatiNya, Carilah Dia, Dia Dekat padamu, Hargailah cinta Dia kepadamu..Dia amat mengasihanimu..

Saturday, April 16, 2011

Dicatat oleh princess gilaxlove di 3:59 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Bibir manusia terlalu mudah melafazkan cinta tapi dapatkah hatinya setia pada kita? Manusia tidak dapat lari dari bercinta kerana kehadiran cinta itu lazimnya tanpa diundang dan tanpa diharap. Hanya insan itu sahajalah yang dapat menilaikan adakah dirinya sudah bersedia menerima cinta itu atau tidak Cintai jangan sesekali dihampiri jika tidak sanggup menanggung risikonya. Cinta sememangnya indah kerana kita hidup dalam khayalan. Cinta sememangnya unik kerana kita asyik diulit mimpi yang indah-indah belaka. Apabila perpisahan mendatang barulah kita tersentak dari lamunan. Kemudian kita akan sedari cinta hanyalah permainan nafsu yang membawa kesengsaraan dan penderitaan yang amat menyeksakan... Meskipun kesalahan atau kesilapan itu boleh dimaafkan tetapi janganlah berbicara sampai menyakiti dan menyinggung hati orang lain kerana kemaafan itu bukanlah pengubat hati yang terluka kerana hati yang terluka itu tetap akan terluka.. Biarlah kita menguasai cinta, jika gagal bererti kita masih berupaya melawan perasaan kecewa sekalipun teramat pedih, luka dan sengsara.

Lelaki Idaman Setiap Wanita

Dicatat oleh princess gilaxlove di 1:55 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Lelaki idaman saya adalah...
Seorang lelaki yang beriman...
Yang hatinya disaluti rasa takqwa kepada Allah...
Yang jiwanya penuh penghayatan terhadap Islam...
Yang sentiasa haus dengan ilmu...
Yang sentiasa dahaga akan pahala...
Yang solatnya adalah maruah dirinya...
Yang tidak pernah takut untuk berkata benar...
Yang tidak pernah gentar untuk melawan nafsu...
Yang sentiasa bersama kumpulan orang-orang yang berjuang di jalan Allah...


Lelaki idaman saya adalah...
Lelaki yang menjaga tuturkatanya...
Yang tidak bermegah dengan ilmu yang dimilikinya...
Yang tidak bermegah dengan harta dunia yang dicarinya...
Yang sentiasa berbuat kebajikan kerana sifatnya yang penyayang...
Yang mempunyai ramai kawan dan tidak mempunyai musuh yang bersifat jembalang...

Lelaki idaman saya adalah...
Lelaki yang menghormati ibunya...
Yang sentiasa berbakti kepada kedua orang tua dan keluarga...
Yang akan mendidik isteri dan anak-anak mendalami Islam...
Yang mengamalkan hidup penuh kesederhanaan...
Kerana dunia baginya adalah rumah sementara menuju akhirat...


Lelaki idaman saya...
Sentiasa bersedia untuk menjadi imam...
Yang hidup dibawah naungan Al-Quran dan mencontohi sifat Rasulullah...
Yang boleh diajak berbincang dan berbicara...
Yang menjaga matanya dari berbelanja...
Yang sujud penuh kesyukuran dengan rahmat Allah keatasnya...


Lelaki idaman saya...
Tidak pernah membazirkan masa...
Matanya kepenatan kerana penat membaca...
Suaranya lesu kerana penat mengaji dan berzikir...
Tidurnya lena dengan cahaya keimanan...
Bangunnya subuh penuh kecergasan...
Kerana sehari lagi usianya bertambah penuh kematangan...


Lelaki idaman saya...
Sentiasa mengingati mati...
Yang baginya hidup di dunia adalah ladang akhirat...
Yang mana buah kehidupan itu perlu dibaja dan dijaga...
Agar berputik tunas yang bakal menjadi baka yang baik...
Meneruskan perjuangan Islam sebelum hari kemudian...


Lelaki idaman saya adalah...
Lelaki yang tidak terpesona dengan buaian dunia...
Kerana dia mengimpikan syurga...
Di situlah rumah idamannya...
Dan dia ingin membawa saya bersama...
Dialah lelaki idaman saya...

Apa Yang Lelaki Suka Dan Tak Suka

Dicatat oleh princess gilaxlove di 1:51 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Lelaki suka:
  • Sikap kelakar
  • Budi pekerti dan kesopanan
  • Murah hati
  • Senyuman manja
  • Pandai memasak
  • Pandai dalam mengenakan pakaian
  • Penampilan/imej yang sesuai dengan citarasanya
  • Tak mudah naik angin
  • Seorang wanita yang sanggup meminjamkan keretanya pada lelaki bila kereta laki tersebut rosak
  • Tak terlalu seksi dalam berpakaian
  • “Tak apalah, tadi U dah belanja I makan, jadi sekarang biar I belanja tiket wayang”
  • Wanita yang dapat menjalin hubungan rapat dengan ibu atau keluarganya
  • Berwawasan atau bercita-cita tinggi
  • Mempunyai keyakinan diri yang tinggi
  • Tahu menjaga maruah diri. Bersemangat dan tak mudah mengalah dalam situasi yang tertekan.
  • Sentiasa berada di sisinya saat duka dan gembira
  • Tak berleter walau terpaksa menghantar lelaki ke lapangan terbang pada 2 pagi
  • Sediakan secawan teh atau kopi tanpa disuruh oleh lelaki
  • Wanita yang mengambil berat tentang lelaki
  • Sikap keibuan
  • Sukakan kanak-kanak
  • Suara lembut tanpa dibuat-buat
  • Pandai membawa diri. Tak kekok dibawa ke mana pun
  • Boleh dibawa berbincang dan memberi pendapat
  • Memberi sokongan moral dalam apa jua usaha yang dilakukan lelaki
  • Tak memperkecilkan kelemahan lelaki sebaliknya menerima seadanya diri lelaki tersebut
  • Tahu bersyukur
  • Pandai berjimat-cermat
  • Tak mengharapkan lelaki dalam semua hal
Lelaki Tak Suka:
  • Wanita yang suka mengumpat
  • Sombong dan bongkak
  • Menunjukkan sikap yang terlalu memiliki
  • Hisap rokok
  • “Kau ni macam orang tiga suku!” Mengutuklah tu…
  • Wanita yang melayan lelaki seperti alas kaki
  • Wanita yang suka menunjuk-nunjuk untuk dapatkan perhatian
  • “Tak bolehkah U lakukan sesuatu yang betul!”
  • “Jangan cuba beritahu I apa yg patut I lakukan dan yang tak patut I lakukan..”
  • Wanita yang hipokrit
  • Pembohong dan suka mencari alasan
  • Terlalu ingin mengetahui hal peribadi si lelaki
  • Sukar buat keputusan terutamanya hal berkenaan hubungan mereka
  • Kurang sifat kasih sayang walaupun terhadap binatang
  • Pengotor dan pemalas
  • Tak bertanggungjawab langsung
  • Tak pandai mengemas
  • Terlalu bebas dan kuat bersosial hingga tiada batasan pergaulan
  • Kuat berleter walau hal remeh temeh
  • Boros berbelanja
  • Tak tahu memasak
  • Sikap manja yang terlalu menyakitkan hati
  • “Queen Control” atau suka mengarah-arah
  • Tak pandai bergaya atau selekeh
  • Suka bermekap tebal sehingga hilang keayuan asli
  • Suka mengungkit-ungkit hal-hal lalu
  • Panas baran
  • Kuat merajuk dan sukar dipujuk
  • Terlalu pendiam sehingga susah untuk berkomunikasi
  • Tak mahu mengakui kesilapan dan ego

Doa Untuk Kekasih

Dicatat oleh princess gilaxlove di 1:49 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini
Ya Allah...
Seandainya telah Engkau catatkan...
Dia milikku tercipta buatku...
Satukanlah hatinya dengan hatiku...
Titipkanlah kebahagiaan antara kami...
Agar kemesraan itu abadi...


Ya Allah...
Ya Tuhanku yang Maha Mengasihani...
Seringkanlah kami melayari hidup ini...
Ketepian yang sejahtera dan abadi...
Maka jodohkanlah kami...


Tetapi Ya Allah...
Seandainya telah Engkau takdirkan
Dia bukan milikku...
Bawalah dia jauh daripada pandanganku...
Luputkanlah dia dari ingatanku...
Dan periharalah aku dari kekecewaan...


Ya Allah ya Tuhanku yang Maha Mengerti...
Berikanlah aku kekuatan...
Menolak bayangannya jauh ke dada langit...
Hilang bersama senja yang merah...
Agarku sentiasa tenang...
Walaupun tanpa bersama dengannya...


Ya Allah yang tercinta...
Pasrahkanlah aku dengan takdir-Mu...

Sesungguhnya apa yang telah Engkau takdirkan
Adalah yang terbaik untukku...
Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui...
Segala yang terbaik buat hamba-Mu ini...


Ya Allah...
Cukuplah Engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku...
Di dunia dan akhirat...
Dengarkanlah rintihan daripada hamba-Mu yang daif ini...
Jangan Engkau biarkan aku sendirian...
Di dunia ini mahupun di akhirat...
Menjuruskan aku ke arah kamaksiatan dan kemungkaran...
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman...
Agar aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup...
Ke jalan yang Engkau redhai...
Dan kurniakanlah kepadaku keturunan yang soleh dan solehah...


Ya Allah...
Berikanlah kami kebahagiaan di dunia dan akhirat...
Dan periharalah kami dari azab api Neraka...

Amin...amin...Ya rabbal 'aalamin.

Andainya lelaki tahu..

Dicatat oleh princess gilaxlove di 1:37 PM 0 ulasan Pautan pada catatan ini

Apabila seorang perempuan jatuh cinta,
lelaki itu tidak semestinya punya segalanya
tetapi lelaki itu adalah segalanya di hatinya.

Andainya lelaki tahu..
Apabila seorang perempuan itu mengalirkan air mata,
itu bukan bermakna dia lemah,
tetapi dia sedang mencari kekuatan
untuk terus tabah menyintai lelaki itu.

Andainya lelaki tahu..
Apabila seorang perempuan marah,
memang dia tidak mampu mengawal perasaannya
tapi percayalah, itulah maknanya
dia sangat mengambil berat dan menyayangi lelaki itu.

Lihat saja pasangan yang baru bercinta, mereka jarang bergaduh.
Tetapi percayalah semakin bertambah sayang mereka pada seseorang,
semakin pula banyak pertelingkahan yang berlaku.

Andainya lelaki tahu..
Apabila perempuan bercakap banyak,
dia tidak pernah bermaksud untuk membuat anda rimas,
tapi dia mahu lelaki mengenalinya dengan lebih dekat.

Andainya lelaki tahu..
Apabila perempuan berkata dia mahu anda berubah,
itu bukan bermakna dia tidak mahu menerima anda seadanya,
tetapi dia mahu menjadikan anda lebih baik,
bukan untuk dirinya,
tetapi untuk masa depan anda.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan cemburu dan tidak percayakan anda,
bukan bermakna dia tidak sayang..
tetapi dia terlalu sayangkan anda
dan masih menganggap anda anak kecil
yang masih memerlukan sepenuh perhatian.

Kadang2 dia terlalu risau sekiranya terlalu percaya,
anda akan mengkhianati kepercayaan yang diberi.
Naluri keibuannya sangat kuat.
Dia hanya mahukan yang terbaik untuk anda.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan merajuk,
jangan kata dia mengada-ngada.
Dia bukannya mahu dipujuk dengan wang ringgit
atau hadiah sedozen,
tetapi cukup dengan perhatian
yang boleh buat perempuan rasa dihargai.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan jarang mengatakan ‘i love u’,
itu tidak bermaksud dia tidak menyintai
tetapi dia mahu lelaki itu merasai sendiri cintanya,
bukan hanya hadir dari kata-kata
tetapi juga melalui bahasa tubuhnya.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan kata dia rindu sama kamu,
dia benar-benar maksudkannya.
Apabila berjauhan, bayanganmu akan sentiasa bermain di mata.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan kata lelaki lain itu lebih baik dari kamu,
jangan percaya kata-katanya
kerana dia hanya mahu menguji kamu.
Dia mahu melihat sejauh mana kamu sanggup menjadi yang terbaik di matanya.
Walaupun sebenarnya memang kamulah yang terbaik di hatinya.

Selagi dia dengan kamu, percayalah,
walaupun perempuan menganggap masih ramai lagi yang lebih baik di matanya
tetapi di hatinya, kamu tetap yang terbaik.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan menjadi degil,
dia bukan bermaksud untuk menjadi degil
tapi dia mahu melihat
sejauh mana lelaki itu mampu bersabar dengan kerenahnya.

Percayalah, hati perempuan itu sangat lembut.
Andai kena caranya,
jangan terkejut kalau akhirnya dia menukar fikirannya dalam masa sesaat.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan berkata,
“tolong tinggalkan saya!”,
dia tidak bermaksud menyuruh anda pergi selamanya.
Dia hanya mahu menenangkan fikirannya sebentar saja.

Apabila dia kembali tenang,
percayalah dia akan mencari anda semula.
Itu tandanya dia benar-benar menyintai anda.
Perempuan sukar untuk mengawal perasaan.
Dia terlalu emosional.
Tapi dialah yang paling menyayangi anda
dan sangat sensitif dengan perubahan pada diri anda.

Andai lelaki tahu..
Sememangnya Allah menciptakan lelaki dan perempuan itu
dengan perbezaan yang tersendiri.
Tetapi sekiranya mereka saling memahami,
mereka akan saling melengkapi dan menyempurnakan.

Perempuan itu diciptakan oleh Allah indah sekali.
Di sebalik air matanya,
tersimpan seribu satu kekuatan
yang bakal menjadikan seorang lelaki itu merasa selamat bersamanya.

Biarpun zahirnya perempuan itu tampak lemah
tapi dia punya kekuatan tersendiri
yang bisa menggoncang dunia
dan mungkin bisa pula membuat lelaki menjadi lemah kerananya.

Jadi hargailah kehadiran seorang perempuan dalam hidup anda
kerana dia didatangkan bukan dengan kelemahan sahaja
tetapi dia juga ada kekuatan untuk menyokong anda
dan membuatkan hidup anda lebih sempurna.
Dialah yang bakal menjadi perempuan bekerjaya, isteri juga ibu
yang terbaik untuk anak2 anda.
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks